Vzpomínka na básníka Jaroslava Holoubka

Příští týden si zase připomeneme smutné výročí úmrtí Jiřího Brabce – 17. listopadu. Je to státní svátek a já ten den proto nemám vůbec ráda, a tím i celý listopad. Bohužel se minulý víkend přihodilo něco, co mi listopad ještě více zošklivilo. Minulý víkend totiž nečekaně zemřel náš rodinný přítel, novinář, básník, vysokoškolský pedagog – Jaroslav Holoubek.

scan0284

Je mi to strašně líto, protože jsme všichni měli Jardu – Jarouška, jak jsme mu říkali – moc rádi. Já jsem Jarouška poznala někdy v 90. letech, když se stal šéfredaktorem deníku Blesk. Na nějaké akci Blesku jsme se také spolu fotili a tuhle fotku mám úplně nejradši. V té době měl bulvár ještě jisté meze a Jaroušek ho řídil s noblesou sobě vlastní. Tenkrát to ještě nebylo kydání hnoje, ale odlehčené čtení na každý den, ke kterému patřily i pikantnější historky ze života veřejně známých osobností. Přátelství mezi naší rodinou a Jarouškem a jeho ženou Zuzanou se tak započalo a provázelo nás – a provází – po dlouhá léta.

V roce 1994 jsme s televizním pořadem Country Express Praha-Nashville natáčeli v USA – v Nashvillu, v Memphisu a v New Orleans. Se štábem České televize se k nám také přidali Jaroušek a Zuzana. Pořizovaly se tak reportáže z natáčení, fotilo se, procestovali jsem velkou část USA, viděli jsme spoustu zajímavých míst, zažili spoustu legrace a natočili velké množství materiálu pro Country Express.

scan0286 scan0285

Po celá léta jsme se setkávali na různých akcích, večírcích, vernisážích, autogramiádách … Jaroušek v posledních letech pořádal Literární večery, na které zval zajímavé spisovatele a osobnosti. Ne vždy jsme kvůli práci nebo cestám mohli zajít, ale pokaždé, když jsme se zúčastnili, byly to krásné a uvolněné chvíle strávené ve společnosti příjemných lidí a dobrého vína.

Nesmím také zapomenout na Orientální bály v hotelu Belvedere, kde jsme se skoro pravidelně potkávali s Jarouškem a Zuzanou na tanečním parketu. Jaroušek byl velký tanečník a hlavně velmi veselý a zábavný člověk.

Minulý rok, když jsme vzpomínali na 75. nedožité narozeniny Jiřího Brabce, Jaroušek samozřejmě nemohl chybět.

img_6243 img_6097 img_5977

foto: Gabriela Krbcová, Fotogába

Blíží se konec roku … Příští rok v únoru se nám s manželem na Orientálním bálu bude moc stýskat, když už se s Jarouškem na parketu nesetkáme.

foto: archiv rodiny Brabcovy